Aan de slag als academiepastor

Alpha-cursus 2025
22 november 2024
Alpha-cursus 2025
22 november 2024
Laat alles zien

Aan de slag als academiepastor

Gedachten bij de week door ds. Wim Vermeulen

Per 1 december hoop ik één dag per week als academiepastor bij de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) te gaan werken. In de nieuwsbrief van drie weken geleden beloofde ik later iets meer inhoudelijks te vertellen over deze functie. Deze week deed ik dat aan een journalist van het Nederlands Dagblad

Wat doet een academiepastor eigenlijk?  “De academiepastor is in de eerste plaats pastoraal betrokken bij de hele universiteitsgemeenschap en is er dus niet alleen maar voor de studenten. Die hele gemeenschap is natuurlijk geen al te grote groep en beter te overzien dan de Jacobigemeente. Tegen mijn voorganger is ooit gezegd dat haar rol bestond uit ‘betekenisvol rondhangen’ en dat klopt, denk ik, wel. Toen ik zelf nog student was, nodigde de academiepastor ons bij hem thuis uit. Ik weet niet of ik dat ook ga doen, maar ik heb er wel warme herinneringen aan. Ik vergelijk het met de manier van pastoraat in de gemeente. Je kunt als dominee wachten tot er iemand met een probleem komt. Maar je kunt ook proactief op mensen afstappen en met hen in gesprek gaan over wat hen bezig houdt, of bijvoorbeeld themagesprekken te organiseren over onderwerpen die er spelen. Beiden hoop ik te doen bij de PThU.”

Wordt er daarnaast nog meer van je verwacht?  “Naast de pastorale rol heeft de pastor ook een liturgische functie. Zo zal ik inhoudelijk betrokken worden vieringen zoals de Dies Natalis (de bijeenkomst die jaarlijks wordt gehouden om het ontstaan van de universiteit te vieren) en de opening van het academisch jaar. Er is bij de PThU een verlangen dat de universiteit op de nieuwe locatie aan het Janskerkhof in Utrecht een gemeenschap met een liturgisch hart gaat vormen. En daar mag ik aan werken. Er liggen kansen omdat de Janskerk door de universiteit gebruikt gaat worden. Er komen collegeruimten, maar ook een kapel die wordt ingericht voor dagelijks gebruik waarin studenten kunnen binnenlopen. Ook kunnen we daar heel goed een ritme van vieringen gaan ontwikkelen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Maar we zitten aan het Janskerkhof in het hart van het universitaire centrum in Utrecht. Dus wie weet is het breder inzetbaar.”

Je werkt al fulltime in de kerk. Waarom dan deze baan ernaast? “Ik vroeg mij wel af of ik nog eens iets zou kunnen betekenen naast het plaatselijk kerkenwerk, maar ik was niet actief op zoek. Toen ik deze vacature zag, paste dit heel goed. Niet alleen qua locatie, want ik woon in Utrecht, maar ook de betrekkelijk kleine aanstelling waardoor ik in de Jacobikerk kan blijven werken. Daarbij zijn onderwijs en theologie twee rode draden in mijn leven. Ik heb acht jaar op een middelbare school gewerkt en ook in mijn huidige functie stagiaires begeleid. Mijn huidige kerkenraad staat hier ook helemaal achter.”

Waar zitten studenten van nu mee, wat zijn hun vragen? “Er zijn zoveel keuzes waar studenten mee geconfronteerd worden. Ze willen er consciëntieus mee omgaan maar komen er bijna in om. Deze keuzes liggen op het vlak van kerk, carrière, relaties enzovoorts. Voor vorige generaties leek het speelveld kleiner; er waren minder opties, waardoor het maken van keuzes gemakkelijker was. Daarbij kom je tegenwoordig als predikant niet in een gespreid bedje. We zitten op een soort kantelpunt in de tijd. Het ‘rijke protestantse leven’ is op sommige plekken nog aanwezig maar de tijden zijn aan het veranderen. Je voorbereiden op het ambt is daarom een serieuze zaak. Dat moet je je realiseren, voordat je er midden in zit.”

 

Geverifieerd door ExactMetrics