Op welke manieren ziet de Jacobikerk om naar haar leden?
Kringpastoraat, mentoraat, pastorale koffieochtenden en vertrouwenspersonen
Bijbelkringen
Gemeenteleden worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Bijbelkringen, waarvan er ongeveer 30 zijn. Voor degenen die lid zijn van een Bijbelkring is er het kringmentoraat, waarbinnen ook pastoraat plaatsvindt. De kringmentor wordt hiervoor toegerust door de ouderling. Ook kunnen kringleden zich voor pastorale vragen direct wenden tot hun sectieouderling of predikant.
Wijk/sectiepastoraat
Daarnaast leggen ouderlingen en bezoekmedewerkers huisbezoeken af bij gemeenteleden die niet op een Bijbelkring zitten. Daarvoor is de wijkgemeente ingedeeld in 6 geografische secties. Het streven is dat elke sectie een of twee ouderlingen telt die het overzicht hebben en bezoekmedewerkers, waaronder één bezoekmedewerker voor de ouderen.
Onderaan deze pagina volgt een overzicht van de indeling van de secties binnen de gemeente. In de Jacobi app kunt u lezen welke welke bezoekmedewerker en ouderling aanspreekpunt is voor de betreffende sectie.
Pastorale koffieochtenden: De pastorale koffieochtenden worden verzorgd door ds. Wim Vermeulen.
Bijzonder pastoraat: Voor pastorale zorg in moeilijke, vaak acute situaties, zoals bij rouw of ziekte, kunt u ook altijd contact opnemen met ds. Wim Vermeulen of ds. Willem Jan de Hek.
Vertrouwelijkheid pastoraat: In een pastoraal en dus vertrouwelijk gesprek kunnen vele onderwerpen naar voren komen. Om die reden legt iedere betrokkene bij het pastoraat een geheimhoudingsbelofte af. Evenals ouderlingen en bezoekmedewerkers, heeft de mentor geheimhouding beloofd ten aanzien van zijn pastorale taak. De toerusting voor het pastorale team vindt een aantal avonden per jaar plaats.
-
- Contactpersonen: Uw sectieouderling of ds. W.P. Vermeulen of ds. Willem Jan de Hek
Veilige kerk
De Jacobikerk wil een veilige kerk zijn; een plaats waar mensen in vrijheid en vertrouwen samenkomen om hun geloof gestalte te geven. Dat betekent een gemeenschap zonder grensoverschrijdend gedrag en intimidatie. In navolging van andere levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties heeft de PGU (Protestantse Gemeente Utrecht) een gedragscode vastgesteld waar we ons als wijkgemeente Jacobikerk aan verbinden. De gedragscode geldt voor professionals en vrijwilligers. Zie GedragscodePGU VeiligeKerk.
Bij de welkomstbalie van de Jacobikerk is eventueel een geprinte versie verkrijgbaar van deze gedragscode. Voor meer informatie, vragen of een melding van grensoverschrijdend gedrag kunt u contact opnemen met één van de twee vertrouwenspersonen van de Jacobikerk:
Bezoekgroep Jacobikerk
De (diaconale) bezoekersgroep Jacobikerk bestaat uit ongeveer 15 mensen die het contact onderhouden in de gemeente met o.a. ouderen, zieken en anderen die behoefte hebben aan persoonlijk contact om wat voor reden dan ook. Ons doel is zorg te dragen voor elkaar in moeilijke en blije dagen. Met veel mensen hebben we een continu contact, andere bezoeken we af en toe of naar behoefte.Nieuwingekomenbezoek: Als gemeente van de Jacobikerk verwelkomen we de mensen die nieuw in de geografische wijk van de Jacobikerk zijn komen wonen en ingeschreven staan bij de PKN. Het gaat hier om welkomstbezoekjes aan zeer verschillende mensen. Velen van hen zijn zich er niet of nauwelijks van bewust dat ze ingeschreven staan als lid van de protestantse kerk. Anderen zijn meelevend of willen graag een keertje komen kijken.
Als bezoekgroep gaan we vier keer per jaar op pad om al deze mensen namens de Jacobikerk welkom te heten in Utrecht. We verzamelen om 19.30 uur in de Jacobikerk waar we na een gebed om Gods hulp en een kop koffie vertrekken. Rond 21.30 uur zien we elkaar weer in de Jacobikerk en wisselen ervaringen uit. Mooi en boeiend werk op het randje van de kerk. Soms moeilijk, vaak hoopvol.
Bidden en bloemen
Gebedsgroep: Iedere tweede en vierde maandag van de maand komen we om 20.00 uur in de Jacobikerk samen om met elkaar te bidden. Voor de wereld, de stad, onze gemeente en voor wat ons persoonlijk bezighoudt. Van harte welkom om aan te sluiten, ook als je zomaar een keer mee wilt doen! Kun je niet komen, maar vind je het fijn als we met je mee danken of bidden? Laat dan een briefje achter in de gebedsdoos op de balie bij de ingang van de kerk of stuur een mailtje aan .Bloemengroet: De bloemengroetcommissie zorgt ervoor dat er elke zondag vanuit de gemeente een bloemengroet uitgaat naar gemeenteleden die iets te vieren hebben (jubileum e.d.) of die in moeilijke omstandigheden verkeren (o.a. ziekte). De kerkenraad levert de namen aan van mensen die de betreffende zondag de bloemen krijgen.
Wie de kerkenraad op ideeën wil brengen, wordt uitgenodigd dit te doen door een email te sturen naar of door middel van het schrift op de informatiebalie. De bloemengroetcommissie is tweeledig. Er is een groep die zorg draagt voor het kopen en klaarzetten van de bloemen en er is een groep die zorgt voor het bezorgen van de bloemen. De commissie kan bijna altijd versterking gebruiken.
Wie graag wil zorgdragen voor het inkopen en klaarzetten van de bloemen (eens per maand) kan contact opnemen via . Voor de bezorging van de bloemengroet van de Jacobikerk (eens in de 6-8 weken) zijn we ook op zoek naar vrijwilligers. Het is de bedoeling dat de bloemen bezorgd worden na de morgendienst. Meestal worden de bezorgers uitgenodigd om koffie te komen drinken. Voor veel mensen is dit een waardevol contactmoment met de gemeente.
Kraamcatering
In de Jacobikerk krijgt elk gezin waar een baby geboren is kraamcatering aangeboden. Kraamcatering houdt in dat er in de kraamtijd drie keer gekookt wordt voor de verse ouders, door gemeenteleden van de Jacobikerk. Op de afgesproken dag en tijd wordt de maaltijd bij het gezin thuis bezorgd.Inmiddels hebben er al veel gezinnen gebruik gemaakt van de kraamcatering en zijn er aardig wat kokers die de catering verzorgen. Maar nieuwe kokers zijn heel welkom! Heb je zin om ongeveer eens per drie maanden te koken, meld je dan aan!