Vijf boekentips voor de zomer
19 juli 2024
Vijf boekentips voor de zomer
19 juli 2024
Laat alles zien

Hoopvol de zomer in

Gedachten bij de week door ds. Willem Jan de Hek

In de zomervakantie leer je gemakkelijk nieuwe mensen kennen. Tijdens het afwassen op de camping, bijvoorbeeld. Of aan de rand van het zwembad. Een gesprekje dat begint over de regen of de zon van die dag, kan trouwens zomaar de diepte ingaan. Misschien ken je dat wel. Soms komt zelfs het geloof ter sprake – en krijg je de mogelijkheid om iets te delen van wat je gelooft en waarom je naar de kerk gaat. Maar wat zeg je dan? Misschien ken je het gevoel. Hoe leg je in een paar minuten de kern van geloof aan iemand uit?

Deze week was ik een aantal dagen op de zomerconferentie van New Wine. Een van de sprekers was Evert-Jan Ouweneel, cultuurfilosoof en werkzaam als strategiedirecteur binnen het Leger des Heils. Hij hield een lezing over het thema Verschil maken in een onrustige tijd. Tijdens die lezing stelde hij dat het in onze tijd niet zo moeilijk hoeft te zijn om profetisch te spreken. Hoe leg je in een paar minuten de kern van het geloof aan iemand uit? Begin gewoon eens bij het eind. Begin eens bij de hoop die in je is. Bij het vaste vertrouwen dat er een dag komt dat God recht zal doen en alles goedmaken zal. Laat gewoon eens aan iemand weten dat je een hoopvol mens bent.

Dat is bepaald niet vanzelfsprekend in onze tijd. En ook niet gemakkelijk, want het kan zomaar als naïef worden opgevat. Ouweneel nam ons in vogelvlucht mee langs allerlei verontrustende ontwikkelingen in de wereld. In het Westen maken we ons veel zorgen over de toekomst, en dat is helemaal terecht als je kijkt naar de grote kwesties in de wereld die zorgwekkend zijn. Ouweneel benoemde er maar liefst veertig: kwesties die te maken hebben met onze kwetsbare planeet, met de veranderende wereld, met de verdeelde samenleving en met onrustige zielen.

Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat we het in het Westen óók beter hebben dan ooit. In de afgelopen 200 jaar zijn de extreme armoede en de kindersterfte ongelooflijk snel afgenomen terwijl de geletterdheid en vaccinatiegraad juist ontzettend snel zijn gestegen. Het levert een paradoxaal tijdsbeeld op: steeds meer kwesties vragen om een planetaire oplossing terwijl onze samenleving diep verdeeld is en steeds meer mensen niet lekker in hun vel zitten. Welvaart en welzijn gaan blijkbaar niet automatisch hand in hand. En juist op dat punt kan de stem van het christelijk geloof en de christelijke hoop het verschil maken. Wij mogen deel uitmaken van een gemeenschap die leeft uit de verwachting van Gods grote toekomst. Ook al begrijpen we er niet veel van… we zien er in geloof toch reikhalzend naar uit (Romeinen 8:19).

Het evangelie maakt een wereld van verschil. Volgens Evert-Jan Ouweneel is de grootste kwestie van onze tijd misschien wel dat er zoveel verschillende grote kwesties zijn. Daar kun je jezelf helemaal in verliezen. En je ziet het om je heen gebeuren. Mensen voelen zich hopeloos en neerslachtig. Maar als christen mag je anders leven. Tegen de klippen op. Dat maakte Ouweneel concreet met zeven aanwijzingen voor een hoopvol bestaan. Die geef ik jullie maar gewoon mee… zodat we ons erin kunnen oefenen deze zomer. Blijf kalm, blijf bewogen en blijf hoopvol. Blijf óók visionair, blijf volhouden, blijf verenigen en blijf vol vreugde. En als je deze zomer een keer de kans krijgt tijdens de afwas of aan het zwembad: blijf getuigen van de hoop die je is…

 

Geverifieerd door ExactMetrics